Over ons

Jeugdschaak De Dolle Toren

Begin 2010 startten we met een nieuw initiatief in het hartje van Leuven: jeugdschaak ‘De Dolle Toren’. Een nieuwe club waar de schaakopleiding en het promoten van schaakactiviteiten voor jongeren centraal staat. Op deze manier willen we het jeugdschaken in Leuven en omgeving verder uitbouwen. Hoewel de club nieuw is, hebben we reeds 15 jaar ervaring met jeugdschaak.

Een van de grootste jeugdschaakclubs van België

Met de start van het nieuwe seizoen zijn we uitgegroeid tot de grootste jeugdschaakclub van België. Meer dan 50 jeugdspelers hebben de weg naar de club gevonden. Alle lesniveau’s komen er aan bod: van Stap 1 tot Stap 6. Daarnaast worden er nog bijkomende trainingen en individuele sessies georiganiseerd.

Plezierig schaken in Leuven

Als je schaken een leuk spelletje vindt, moet je zeker naar jeugdschaak ‘De Dolle Toren’ komen.

  • Hier kan je elke week vrijdag tegen andere kinderen komen spelen waardoor je al snel beter wordt.
  • Ook geven wij elke week op een groot schaakbord uitleg over het schaakspel zodat je steeds nieuwe trucjes leert.
  • Deze lessen worden gegeven aan de hand van de Stappenmethode. Iedereen krijgt ook een lesboekje waarin je oefeningen kan maken in de club of thuis.

De leeftijd om te starten met schaken loopt nogal uiteen. Meestal is dit tussen 5 en 12 jaar. Je zal merken dat de leeftijd niet zo belangrijk is maar eerder hoe goed je kan schaken. Daarom maken we verschillende groepen naargelang de speelsterkte.

Partijen en tornooien spelen

Je kan enkel beter worden door regelmatig echte schaakpartijen te spelen. Hierdoor krijg je de kans om in een partij daadwerkelijk toe te passen hetgeen je in de lessen hebt geleerd. Je kan uiteraard oefenen met andere kinderen van de club, maar deelnemen aan tornooien buiten de club kan ook. Zo zijn er regelmatig tornooien voor beginners, de zogenaamde ‘debutantentornooien’ en zijn er in Vlaanderen een 11-tal jeugdtornooien die deel uitmaken van een ‘criterium’. Als club nemen we aan de meeste tornooien deel en wordt er voor vervoer gezorgd. Na het spelen in tornooien gaan we de partijen tijdens de clubavond bekijken. Schakers noemen dit ‘analyseren’. Zo leer je uit je fouten en zal je in de volgende partij een sterkere zet spelen.

Lid worden

Als je begint met schaken, hoef je niet meteen lid te worden. Je mag eerst 3 maal komen proberen. Zo kan je rustig kijken of je schaken echt leuk vindt. Om deel te nemen aan verschillende schaaktornooien is het nodig om lid te worden van de schaakclub.

Als lid:

  • krijg je wekelijks les van één van onze trainers.
  • krijg je het oefenboekje van de Stap.
  • kan je mee naar tornooien.
  • geniet je van een verzekering van de Vlaamse Schaakfederatie.
  • word je aangesloten bij de Belgische Schaakbond.
nl_BEDutch
Scroll naar boven