De stappen

Voor onze lessen maken we gebruik van de Stappenmethode die werd ontwikkeld door Rob Brunia en Cor Van Wijgerden. Alle informatie over deze lesmethode vind je via www.stappenmethode.nl.

Het leuke aan de Stappenmethode is dat dit de rode draad is door de schaakopleiding. Maar met de lessen te volgen en de oefeningen te maken alleen ga je als schaker weinig progressie maken. Je kan enkel beter worden door regelmatig echte partijen te spelen. Hierdoor krijg je de kans om hetgeen je in de lessen geleerd hebt in een partij daadwerkelijk toe te passen. En dit is niet eenvoudig, want na elke zet in een partij moet je als het ware een nieuwe opgave maken … de sterkste zet zoeken.

Je kan oefenen met andere kinderen van de club, maar deelnemen aan tornooien buiten de club kan ook. Zo zijn er regelmatig tornooien voor beginners, de zogenaamde ‘debutantentornooien’. Er zijn in Vlaanderen ook een 11 tal jeugdtornooien die deel uitmaken van een ‘criterium’. Als club nemen we aan de meeste tornooien deel en wordt er voor vervoer gezorgd.

Wat zeker zo belangrijk is als het spelen van partijen, is het ‘analyseren’ ervan. Dit is samen met een sterkere schaker de gespeelde zetten overlopen en kijken wat je beter had kunnen doen. Zo leer je snel van je fouten en speel je de daaropvolgende partij wel een sterke zet. Wie zij er weer “Je leert tweemaal zoveel van een verloren partij dan van een gewonnen partij”?

nl_BEDutch
Scroll naar boven